Economic

Cât din totalul de 80 de miliarde de euro ar putea să ajungă în infrastructură: ”Sunt momentan doar nişte desene frumoase”

Pentru a realiza investiţiile promise în domeniul rutier, feroviar, naval şi aerian pe perioada 2020-2030, ministrul transporturilor estimează un cost total de 72,4 miliarde de euro. Pe hârtie, aceşti bani ar trebui să vină din trei părţi.

Alocarea a 2% din PIB, până în 2030, care înseamnă în jur de 4 miliarde de euro pe an. Se adaugă estimarea de 12,9 miliarde de euro din maximul de 80 pe care l-am putea obţine de la UE, iar restul sumei se bazează pe împrumuturi.

Aşadar, în 10 ani ţi se promit 3.000 de kilometri de autostradă şi drumuri expres, pe lângă cei 400 aflaţi în lucru. Ţi se promit căi ferate de mare viteză, trenuri metropolitane şi modernizări de tot felul. Doar că facem planuri cu bani pe care încă nu îi avem. 

Felix Ardelean, director general DGOIT: ”Ceea ce duce pentru perioada 2021-2027 la un total de 12,9 miliarde de euro. Alocăm la această sumă acei 2 % din PIB, care după cum vedeţi va fi suma esenţială fără de care investiţiile nu vor putea fi realizate, mai rămân 9,5 miliarde de euro care sunt alocate pentru împrumuturi.”

Cristian Marian, membru al Asociaţiei Metrou Uşor: ”Planurile acestea propuse nu sunt noi, multe dintre ele sunt preluate chiar din anii 60-70, cel puţin la autostrăzi aşa de principiu axele, coridoarele nu sunt ceva nou. Sunt momentan doar nişte desene frumoase, ca să spun aşa, depinde foarte mult de ce autorităţi vor veni. Să se facă o planificare cât de cât mai realistă, nu 3000 de kilometri în 10 ani, să spun -nu ştiu- 100 de kilometri în doi ani ar fi de exemplu.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Sursa Mediafax.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *