Externe

Șeful diplomației chineze acuză Statele Unite că forțează ”un nou Război rece”

Reacția oficialului chinez vine după ce președintele american Donald Trump a acuzat în repetate rânduri China pentru gestionarea defectuoasă a pandemiei și ascunderea adevărului cu privire la originea virusului. 

“Pe lângă devastarea provocată de noul coronavirus, un virus politic se răspândeşte în Statele Unite. Acest virus politic profită de orice ocazie pentru a ataca și a defăima China“, a declarat șeful diplomației chineze, fără a-l numi pe președintele Trump la care făcea referire.

“Anumite forțe politice americane iau ostatice relațiile dintre China și Statele Unite și împing cele două țări în pragul unui nou Război rece” cu criza coronavirusului, a mai declarat Wang Yi, după ce Trump a susținut că va cere Beijingului compensaţii în valoare de miliarde de dolari pentru daunele provocate de epidemie.

Atât ministrul de externe, cât și președintele chinez Xi Jinping au declarat că sunt în favoarea unei “evaluări complete” a răspunsului mondial la noul coronavirus. Într-un mesaj video transmis către OMS, președintele Xi a respins orice eșec al țării sale în gestionarea epidemiei, asigurând că țara sa a dat dovadă “întotdeauna” de “transparență” și “responsabilitate” în ceea ce privește criza sanitară.

Cele două state se află în relaţii tensionate încă de acum doi ani din cauza războiului comercial lansat de administrația Trump, bazat pe suprataxele vamale reciproce care penalizează comerțul internațional.

Sursa Antena3.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *