Stiri Ultima Ora!

Concluzia unui specialist care instalează aparatură medicală: ‘Peste tot sunt improvizații, de la instalații de încălzire, până la alimentarea echipamentelor ma

Un reprezentant al unei firme care instalează aparatură medicală în secțiile ATI, Sorin Popa, a vorbit la Digi24 despre felul în care se fac improvizații în multe dintre spitalele din România. El a ilustrat cu o serie de fotografii numeroasele nereguli identificate în unitățile medicale, de la prize desfăcute până la cabluri care nu sunt conforme.

Este și voluntar la serviciul de ambulanță București-Ilfov și spune că vede lucrurile de ambele părți.

“Eu sunt inginer de profesie, sunt specializat în instalarea de aparatură medicală și am constatat că de foarte multe ori se fac achiziții de echipamente medicale foarte performante, dar care sunt montate în sisteme de alimentare electrice care nu respectă absolut nicio normă. Nu mai vorbim de situațiile critice care pot apărea în astfel de locuri cum sunt saloanele de terapie intensivă. Nici într-un apartament nu ar fi voie să existe așa ceva, cum se vede în imaginile ilustrate”, a declarat Sorin Popa.

Bărbatul este specializat în instalarea echipamentelor medicale, precum monitoare, ventilatoare sau defibrilatoare.

“Pot să vă spun că în 3-4 spitale în care ajung frecvent există aceste nereguli. Nu trebuie să fii specialist ca să intri la ATI și să vezi că unele prize nu sunt conforme. Se văd de la intrare si în zonele în care asteapta pacientii, în cabinete, peste tot sunt improvizații, de la instalații de încălzire, care sunt alimentate din sit electric, până la alimentarea echipamentelor mai speciale”, spune Sorin Popa.

Despre cazul de la Neamț

“Echipamentele medicale nu sunt consumatori mari, care să creeze probleme. Foarte mulți consumatori de acest gen, mai mici, alimentați cu prize care nu sunt conforme pot duce însă la o supraîncălzire locală a unui conductor. O priză poate lua foc dacă nu e realizată din materiale corespunzătoare. Dacă avem și un pic de oxigen în incintă și alte materiale combustibile, până la un incendiu e cale foarte scurtă”, a conchis reprezentantul firmei de reabilitare saloane ATI.

Întrebat la cât timp se fac verificări la aceste dispozitive sau la ce interval ar trebui schimbate, bărbatul a făcut precizarea că poate da exemplul instalațiilor pe care chiar firma la care lucrează le instalează. “Există normative în domeniul electic, nu stiu exact pe partea instalațiilor la cați ani se face verficarea. Pot să vă spun că există obligația celor pe care le instalăm noi să fie verificate anual. Nu se întâmplă acest lucru întotdeauna, de multe ori se fac doar pe hârtie. Există firme care verifică ulterior instalării doar pe hârtie aceste echipamente. Doar atunci când constată că este ceva defect actionează. Nu spun că se întâmplă în majoritatea spitalelor, nu am verificat în toate spitalele, dar la un moment dat exceptia este atunci când chiar se verifică în mod corect”, a mai spus bărbatul.

content-image

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *