Stiri Ultima Ora!

Fonduri europene de 3,67 de milioane de euro pentru reducerea riscului la inundaţii în bazinul Dunării

Locuitorii care se află de-a lungul fluviului Dunărea vor fi mai protejaţi de riscul inundaţiilor în urma implementării unui proiect cu fonduri europene în valoare de 3,67 de milioane de euro, informează Administraţia Naţională “Apele Române”.

“În urma implementării proiectului Danube Floodplain, al cărui lider este Administraţia Naţională “Apele Române”, locuitorii care se află de-a lungul fluviului Dunărea vor fi mai protejaţi de riscul inundaţiilor. Proiectul are o valoare de 3,67 de milioane de euro, fonduri europene, alocate prin Programul Transnaţional Dunărea – Interreg şi reuneşte experţi din 10 ţări dunărene (România, Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Germania, Ungaria, Slovacia, Slovenia şi Serbia), precum şi 20 de organizaţii”, se precizează în comunicatul ANAR remis joi AGERPRES.

Citește și: Cazul de la Neamț se poate repeta și la Brăila! Președintele PNL, după ce mai multe spitale nu au autorizație la incendiu: ‘Sper să ne ferească Dumnezeu’

Din partea României, alături de Administraţia Naţională “Apele Române”, participă, în calitate de parteneri, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor şi WWF-Romania.

În această perioadă, experţii identifică zonele luncilor inundabile din bazinul Dunării şi propun soluţii tehnice pentru refacerea lor, inclusiv prin stabilirea potenţialului de reconectare a acestora. Măsurile care vor fi adoptate în cadrul proiectului vor aduce beneficii majore, atât în managementul riscului la inundaţii, cât şi pentru refacerea biodiversităţii şi a ecosistemelor acvatice, precizează sursa citată.

Proiectul are ca scop promovarea unei abordări comune de către toate ţările dunărene, cu privire la refacerea capacităţii de stocare a apei, de-a lungul fluviului Dunărea, prin reconstrucţia ecologică a zonelor inundabile şi maximizarea beneficiilor aduse de ecosistemele acvatice.

Citește și: Bistrița intră în carantină: incidența cazurilor este de 9,1 la mia de locuitori

Cu sprijinul Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea, vor fi extinse platformele de cooperare şi de informare, cu privire la managementul riscului la inundaţii de la nivelul bazinului hidrografic al Dunării.

Proiectul se desfăşoară în cinci zone-pilot din bazinul Dunării: Bistreţ (România), Begeka Jama (Serbia), Kostanjevica na Krki (Slovenia), Tisa mijlocie (Ungaria) şi Hodonin – Holic (Slovacia şi Cehia) pe o perioadă de trei ani, respectiv până la sfârşitul lunii mai a anului viitor.

“Rezultatele proiectului vor contribui la creşterea standardului de viaţă al comunităţilor locale, situate de-a lungul Dunării, atât prin reducerea impactului produs de inundaţii, cât şi prin apariţia unor noi oportunităţi de dezvoltare economică la nivel local (pescuit, turism, activităţi de recreere)”, a declarat Ervin Molnar, directorul general Administraţiei Naţionale “Apele Române”.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *