Stiri Ultima Ora!

O nouă serie de concerte online a Filarmonicii George Enescu

Filarmonica „George Enescu” lansează joi proiectul „Artiştii Filarmonicii se prezintă”, iar în primul concert, dirijat de Iosif Ion Prunner, vor fi prezentate lucrări compuse de Dan Dediu, Arcangelo Corelli, Wolfgang Amadeus Mozart,Edward Elgar şi Constantin Silvestri.

Concertul va putea fi urmărit, de la ora 19.00, pe site-ul fge.org.ro, pe pagina de Facebook şi contul de YouTube ale Filarmonicii.

În program sunt incluse lucrările „Codex Brassoviensis pentru orchestră de coarde”, de Dan Dediu, „Concerto Grosso, op. 6 nr. 1”, de Arcangelo Corelli, „Divertisment, K. V. 138”, de Wolfgang Amadeus Mozart, „Serenada pentru orchestră de coarde, op. 20”, de Edward Elgar, şi „Trei piese pentru orchestră de coarde, op.4, nr. 2”, de Constantin Silvestri.

Despre „Codex Brassoviensis pentru orchestră de coarde”, realizat în 2007, compozitorul Dan Dediu a spus: „Dirijorul Horia Andreescu mi-a dat spre lecturare un volum de transcripţii dintr-un manuscris braşovean, spicuit şi notat de Daniel Croner în secolul al XVIII-lea. Erau fragmente sau mici piese scrise de acesta şi de alţi compozitori (mai mult sau mai puţini doxaţi într-ale muzicii baroce), instrumentate pentru orgă sau lăută”.

El a selectat fragmentele cele mai reuşite de Croner, Kittel şi Meyer, toţi compozitori braşoveni. „E o combinaţie originală între polifonia fugatto de tip german şi armonia cromatică de tip francez-spaniol. Acest concerto grosso este rezultatul contemporan al unei utopii baroce, căzute în uitare”.

Prunner, director-adjunct al Filarmonicii, a transmis într-un comunicat: „În această perioadă dificilă, am reuşit sa menţinem bucuria de a cânta, de a dărui publicului în continuare capodopere ale muzicii clasice, o bucurie care vine si dinspre artişti, şi din partea publicului. Acest proiect va pune reflectorul pe câteva dintre partidele Filarmonicii. Vom continua cu diverse formule camerale”.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *