Stiri Ultima Ora!

OMS se opune folosirii redemsivir

”Medicamentul antiviral redemsivir nu este recomandat pacienţilor internaţi la spital cu covid-19, indiferent de gradul gravităţii bolii acestora, pentru că nu există nicio probă, în prezent, care să arate că el ameliorează supravieţuirea ori că permite evitarea ventilării artificiale”, anunţă vineri într-un comunicat OMS.

Organizaţia a luat această decizie în urma avizului panelului său de experţi – ale cărui concluzii sunt publicate în revista medicală BMJ.

Citește și: DOSAR DRAMA unei femei traficate de ‘iubitul’ din gruparea Bodi-Tâmplaru – I-a pus PISTOLUL la tâmplă, a tăiat-o și o amenința că o incendiază, pentru bani

Aceşti experţi subliniază ”posibilitatea unor importante efecte secundare” ale acestui medicament, dar şi ”preţul său relativ important şi implicaţiile logistice”, întrucât el este ”necesar să fie administrat intravenos”.

Dezvoltat iniţial împotriva febrei hemoragice Ebola, redemsivirul este vândut de către laboratorul Gilead sub numele comercial Veklury.

El a devenit la 3 iulie primul medicament împotriva covid-19 care a primit o autorizaţie de punere condiţionată pe piaţa europeană.

Cu toate acestea, el suscită mai mult entuziasm în America de Nord decât pe Bătrânul Continent.

În Franţa, Înalta Autoritate de Sănătate (HAS) a stabilit că interesul medicamentului – sau ”serviciul medical făcut” – este ”slab”.

De asemenea, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat la 2 octombrie că va studia semnalări potrivit cărora ”probleme renale acute” ar putea avea legătură cu administrarea redemsivir.

Experţii OMS şi-au bazat concluziile pe analiza a patru teste clinice internaţionale care compară eficienţa a diverse tratamente şi care au inclus 7.000 de pacienţispitalizaţi cu covid-19.

Un studiu făcut public la jumătatea lui octombrie şi efectuat în peste 30 de ţări, cu susţinerea OMS, conchidea că redemsivirul nu şi-a dovedit beneficiile în privinţa reducerii mortalităţii.

Potrivit unui studiu publicat la sfârşitul lui mai în revista americană New England Journal of Medicine, el reduce – uşor – durata restabilirii bolnavilor de covid-19 spitalizaţi  – de la 15 la 11 zile în medie.

Experţii OMS subliniază că nu se poate spune, în acest stadiu, că redemsivir nu are niciun beneficiu.

Însă faptul că eficienţa sa nu a fost dovedită şi posibilele inconveniente – posibile efecte secundare şi preţul – i-a determinatsă nu-l recomande.

La sfârşitul lui octombrie, Gilead anunţa că redemsivirul i-a adus  deja 900 de milioane de dolari în trimestrul trei.

Sursa Stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *