Bucuresti Revista Presei Social Stiri Ultima Ora!

Răsturnare de situație în cazul dexametazonei. De ce nu este recomandată pentru majoritatea pacienților

Este vorba despre dexametazonă, care, potrivit oamenilor de știință din Marea Britanie, reduce riscurile mortalităţii în cazul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus aflaţi în stare critică, însă generează probleme pentru persoanele care au simptome uşoare.

Oamenii de știință din Marea Britanie au făcut mare vâlvă săptămâna trecută când au declarat că au descoperit primul medicament care diminuează riscurile mortalităţii în rândul pacienţilor care suferă de Covid-19.

Iniţial, rezultatele au fost făcute publice printr-un comunicat de presă care conţinea puţine detalii. Acum, studiul detaliat, care nu a fost verificat încă de alţi specialişti, conţine date surprinzătoare.

Dexametazona, un medicament ieftin de tip corticosteroid, care în România se folosește frecvent, ajută într-adevăr pacienţii aflaţi în stare gravă, dar ar putea fi riscant pentru bolnavii care au simptome mai uşoare, iar momentul administrării tratamentului este esenţial.

Doctorul Samuel Brown, profesor asistent pentru Boli Pulmonare la Facultatea de Medicină a Universităţii Utah din Salt Lake City, care nu a participat la studiu, a declarat că medicamentul “le-ar putea fi dăunător unor pacienţi şi nu ştim sigur care sunt acei pacienţi”.

Numeroși directori de spitale americane au declarat că vor începe tratarea pacienților cu medicamentul minune în urma anunțului de săptămâna trecută a cercetătorilor britanici. 

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut accelerarea producţiei, iar autorităţile britanice au limitat exporturile.

Doctorul Martin J. Landray, unul dintre autorii studiului şi profesor de Medicină şi Epidemiologie la Universitatea Oxford, a declarat că, ținând cont de biologia bolii, este normal ca medicamentul să genereze efecte disparate în diverse stagii ale bolii

“Aproape că este o boală în două etape. O etapă în care virusul este dominant şi etapa imunologică, în care sunt dominante daunele cauzate de sistemul imunitar. În prima etapă a bolii, sistemul imunitar este prieten, luptă împotriva virusului, iar limitarea acestuia nu este o idee bună. Într-o fază ulterioară, sistemul imunitar nu mai este prieten, afectează plămânii, iar limitarea acestuia prin steroizi este benefică, îmbunătăţind şansele de supravieţuire”, explică dr. Landray.

Alţi experţi sunt de acord, afirmând că studiul relevă că Dexametazona nu poate fi folosită pentru tratarea formelor uşoare sau în mod preventiv.

Sursă: Mediafax

Sursa Antena3.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *